Hyra bostad i andrahand

Hyra bostad i andrahand

 

När man ska hyra bostad i andrahand finns det en rad saker man bör tänka på och det finns ofta många frågor och funderingar som man inte har svar på. Vi på Glob Fastigheter har sedan 1994 arbetat med uthyrning och förvaltning av framförallt privatbostäder vilket genom åren gett oss en lång erfarenhet och stort kunnande om hyresmarknaden.  Vi vill gärna dela med oss av några av det frågeställningar som är bra att tänka på när du ska hyra bostad i andrahands.

Om du har andra funderingar eller frågor så tveka inte att kontakta oss här

 

Allmänt

När du ska hyra en bostad i andrahand finns det en rad saker som man bör tänka på. Boka alltid en visning i bostaden med hyresvärden till bostaden du är intresserad av, var noga med att få bekräftat att de är hyresvärden du träffar. Ytterst viktigt är att aldrig betala någon hyra eller deposition innan ni varit på visning och ett hyreskontrakt är skrivet.  Om hyresvärden vill ha pengar innan ett avtal är skrivet rekommenderar vi verkligen att avstå affären.

Tänk på att du gör ett gott intryck när du går på en visning. Hyresvärden vill naturligtvis att den som hyr dennes bostad är någon som han eller hon tror kommer sköta din bostad så som denne gör själv. Om det dessutom är fler som söker samma bostad så det första intrycket viktigt. Om du dessutom redan till visningen förberett uppgifter så som person uppgifter, arbetsgivare, inkomst, referenser och kanske rent av en kreditupplysning så har du ett klart försprång i din jakt på en ny bostad.

Tillstånd

Viktigt när du ska hyra en bostad i andrahand är att uthyraren har föreningens eller hyresvärdens godkännande för detta. Ofta ges inte detta tillstånd skriftligt förrän uthyraren har presenterat en hyresgäst och kanske till och med skrivit ett hyresavtal men däremot bör uthyraren redan ha informerat föreningen eller fastighetsägaren om att han eller hon har för avsikt att hyra ut. Fråga gärna uthyraren om detta och att denne har så kallat “beaktningsvärt skäl” att få hyra ut sin bostad.

Kontroll

Lik väl som hyresvärden är mån om att du som hyresgäst sköter dig och att denna kontrollerar dig så är det även viktigt för dig som hyresgäst att göra vissa kontroller. Förutom att tillstånd för uthyrning finns är det viktigt att kontrollera att personen du tänkt hyra från är den rätta ägaren till bostaden du är intresserad av.

Hyresavtal

Var noga med att skriva ett ordentligt hyresavtal där allt ni kommit överens om finns med. Vilka är avtalsparterna, vilka hyra ska du betala och vad ingår i hyran, vad är avtalstiden osv. Tänk på att uppsägningstid och hyresnivå regleras olika beroende på vilken typ av bostad du ska hyra.

Deposition

Om du betalar deposition så var noga att inte betala depositionen förrän du varit på visning, kontrollerat vem som hyr ut bostaden och skriv ett ordentligt hyresavtal.

 

Hemförsäkring

Tänk på att alltid teckna en hemförsäkring. Om olyckan skulle vara framme så täcker inte fastighetsägarens eller lägenhetsinnehavarens försäkring din egendom vid eventuellt inbrott, vattenskada, brand eller annan skada. En hemförsäkring innehåller även i de flesta fall ett ansvarsskydd, rättskydd och en reseförsäkring. Det är alltså väldigt viktigt att du tecknar en hemförsäkring som andrahandshyresgäst.

 

Ansvar

Du som hyresgäst är skyldig att visa hänsyn till grannar samt att ansvara för regler och allmän ordning som finns gentemot hyresvärd eller förening. Som hyresgäst är man också ansvarig för alla som tillhör hushållet samt även för besökare till bostaden.

Tänk på att ljud ofta kan vara mycket störande. Extra viktigt att tänka på detta är om du hyr en lägenhet. Mellan 22.00-06.00 ska du visa särskild hänsyn och exempelvis inte spela hög musik (ska du visserligen inte göra på dagtid heller), köra tvätt – eller diskmaskin, prata högt på balkong eller uteplats eller utföra annat som kan störa.

Du som hyr en lägenhet är också ansvarig för att hålla trapphus rent från saker såsom cyklar, barnvagnar, pulkor, sopor och annat. Detta är enligt lag förbjudet att ställa sker i trapphus.

Som hyresgäst till lägenhet får du inte heller grilla på balkong. Du får inte heller skaka mattor eller sängkläder från balkongen eller sätta blomlådor som är vända utåt.

Som hyresgäst är man självklart även skyldig att betala hyran i tid vilket alltid sker i förskott och absolut senast den sista i månaden om inget annan överenskommelse finns. Om man inte betalar hyran i tid är det grund för uppsägning av bostaden.

Du som hyresgäst är också skyldig att väl vårda och sköta bostaden.  Dessutom är du skyldig att anmäla brister som kan uppstå i bostaden. Om ett fel uppstår med en större skada som följd kan du bli ersättningsskyldig för detta om du inte anmält skadan i tid

Compare

Enter your keyword